Ha nincs ilyen géped, kézzel is megoldható. Jól ki kell nyújtani a tésztát így (klikk!), majd derelyevágóval felvágni először csíkokra, majd kis kockákra a tésztát.
Hozzávalók:
kb. 80 dkg finomliszt
7 tojás
Elkészítési idő kb. 2 óra.
A kész levestészta kb. 73 dkg lett.
A készítés folyamata:
Kimérjük a lisztet és feltörjük a 7 tojást:
A tojást jól felverjük és a liszthez adjuk:
A tésztát elkezdjük összegyúrni. Ha túl kemény, nagyon kevés vizet önthetünk hozzá, de Mamikám pont eltalálta, hogy 7 tojás kell a 80 dkg liszthez, így ehhez nem kellett víz.
Kivesszük a tálból és a nyújtódeszkán tovább összegyúrjuk:
Egészen szép simára:
Henger alakúra formázzuk, és éles késsel kis cikkeket vágunk belőle:
Felszereljük a tésztanyújtó gépet és a kis cikkeket elkezdjük nyújtani. Három cikkenként nyújtjuk:
A gépet először 1-es, majd 2-es, a végén 7-es fokozatra állítjuk, hogy minél vékonyabb legyen a tészta:
Az 1-es fokozatnál többször átnyújtjuk a tésztát úgy, hogy behajtogatjuk:
2-es fokozat:
3-as fokozat:
5-ös fokozat:
6-os fokozat:
7-es fokozat:
A tésztát, amíg a többit nyújtjuk, egy konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk:
Levestészta |
Levestészta |
Behelyezzük a tésztákat. Először csíkokra vágja, majd a csíkokat ismételten betesszük, és akkor vágja fel eperlevél alakúra, kis kockákra:
Eperlevél levestészta |
A tésztát átkeverjük. Egy nagy területre (pl. üres ágy) kiterítünk egy lepedőt, és a tésztát rászórjuk. 2-3 napig száradni hagyjuk. Ha megszáradt a tészta, vászontasakban, szögre akasztva (hogy levegőzzön), hideg helyen tároljuk.
Eperlevél levestészta |
94 éves Mamikád van???? ♥
VálaszTörlésÓ, régi idők,amikor a GYES alatt ,nagyon kevés pénzünk lévén tésztát készíteni tanultam a szomszéd nénitől és szárítgattam....!
Gyönyörű konyharuhákon szárad a tied.:) Kiszúrtam ám!
És mennyire más az íze,mint a boltinak!
92 :)
VálaszTörlésIgen, gondoltam is rád. Direkt azért is fotóztam közelebbről, hogy lásd a konyharuhákat. Olyan szépek. Őrizget ilyen kincseket, a Lelkem. :)