2011. április 26., kedd

Levestészták házilag

Húsvétkor otthon voltam, megkértem Mamikámat, hogy mutasson egy-két új praktikát. Ezúttal levestésztákat csináltunk. Reszelt tésztát és kocka tésztát. Nagyon egyszerű és gyors, csak a tészta kiszáradásához kell úgy 24 óra.

Reszelt tészta 

Elkészítés:
2 db tojás
annyi liszt, amennyit a tészta felvesz

A hozzávalókat elkeverjük és keményre dagasztjuk. Egy kézzel gyúrjuk addig, amíg a tál aljától fel nem szedi a maradékot. Ne ijedjünk meg, ha túl lágynak találjuk, csak gyúrjuk tovább, akkor a hozzávalók jól eldolgozódnak és szép, sárga levestésztát kapunk. A reszelt tészta egyszerűbb, csak reszelőn kell lereszelni. Aztán asztalra kiterítjük, hogy jól kiszáradjanak.


Levestészta
Darált levestészta
Kocka tészta

Ugyanaz az alapja, mint a reszelt tésztának, csak ezt nyújtani kell. Szinte papír vékonyra. Hosszabb időt vesz igénybe, de megéri a fáradtságot. Egyenletesen, kerekre nyújtsuk a tésztát, nyújtás közbe forgassuk, hogy egyenletesen vékonyodjon minden oldalon. Erre megfelelő nyújtófa a képen látható vékonyabb, hosszabb fajta. Egyenletesen lehet vele dolgozni. 
Miután már papírvékonyra nyújtottuk a tésztát, kettévágjuk, majd azt is ketté és a képen látható módon egymásra helyezzük a lapokat. Kb. 5 mm-es vékonyságú csíkokat vágunk belőle és a végén azokat felkockázzuk éles késsel, majd ezt is kiterítjük száradni.Kocka levestészta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése