2013. május 30., csütörtök

Eper, spárga, bodza receptekkel

Szezonját éljük ezeknek a zöldség/gyümölcsöknek.

Epret ugyan még csak magában fogyasztottunk (cukorral), de készülök dzsemet főzni belőle.



A spárgát most kóstoltuk először, egytálételként.




Spárgás egytálétel (a főnökömtől! :)

Egy csomag zöld spárgát meghámozok, ahol törik megtöröm, az alsó részeket félreteszem. Kevéske szalonnát felkockázok, valamint pár szem meghámozott (új)krumplit is. Az egészet egy jénaiba teszem és 20-30 perc alatt lefóliázva megsütöm. A fólia alatt megpárolódik, majd leveszem róla és utána egy kicsit még pirítom, de figyelni kell, nehogy megégjen. Melegen tálalom és fogyasztom.

A bodza visszatérő vendég nálunk, idén eddig 20 liter üdítőt készítettem, valamint kipróbáltam a dzsemet is belőle, mely 3 üveggel lett. Remélem kettő megmarad télire.



A bodza üdítő készítésének módját
egy korábbi bejegyzésemben I T T olvashatjátok. 

A bodza dzsem receptjét Szimtől kaptam, íme:

Hozzávalók: 
20 db bodzavirág, 30 dkg cukor, 2 citrom, 1 rúd vanília, 3 alma, 1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1, 5 dl víz

A bodzavirágokat leöblítjük, és ollóval levagdossuk a vastagabb szárrészeket. A megmosott citromot felkarikázzuk, és a bodzavirágokkal rétegezve tálba tesszük, ráöntjük a vizet, és éjszakára a hűtőbe rakjuk. Másnap hozzáadjuk a zselésítőporral elkevert cukrot és a lereszelt almát, beletesszük a kettéhasított vaníliarudat. Kevergetve felfőzzük, és a forrástól számítva még 5 percig rotyogtatjuk. Még forrón átszűrjük és kicsi, csavaros tetejű üvegekbe kanalazzuk. A színültig töltött üvegeket lezárjuk és 5 percre fejtetőre állítjuk. 
Én vaníliarúd helyett 2 csomag vaníliás cukrot tettem hozzá (20 g), így csak 28 dkg cukorral dolgoztam. 5 dl víz helyett 6 dl-t öntöttem hozzá. Valamint csak néhány órát hagytam állni, nem volt idő éjszakázni vele. Kíváncsi voltam, vajon milyen lesz.
Praktika 2012/6. száma

4 megjegyzés:

  1. Már gondoltam, de most látom is, hogy te a konyhában is ügyeskedsz:)
    S nem is akármit:) Spárgát még sosem kóstóltam, már kíváncsi lennék az ízére.
    A bodzadzsem fenomenális, hogy nekem az hogy nem jutott eszembe az akác mellett? Szét kell néznem hétvégén, hátha kapok még virágzó, nem elnyílt bodzát.
    Nagyon ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  2. Mennyi finomság!!!! Spárgát imádom! A bodzát is! Eprünk most nincs...sajnos ki kellett szedni, mert öreg volt és a szaporítása meg elmaradt...de augusztusban pótlom az elmaradásomat...
    Legyen szép napod Noryta!

    VálaszTörlés
  3. Makám, örülök, hogy én is mutathatok neked valami újat. :) A spárga nekem nem adott nagy ízélményt, a bodzadzsem viszont annál inkább. Próbáld ki őket!

    Köszi Flóra, az eperszaporítást ne hagyd ki, biztosan jól jön majd jövőre. :)

    VálaszTörlés
  4. Gusztán néznek ki!!
    Elkészítettem az én ajándékom, már meg is hirdettem a játékot a blogomon!:)

    VálaszTörlés