2012. augusztus 31., péntek

Bicikli kosár huzat

A 88 éves nagymamám varrta nekem ezt a bicikli kosarába illeszkedő huzatot. Erős, drapp színű szövetanyag nagy fekete pöttyökkel, igazi retró hangulatú. A gyönyörű fehér csipkeszegély dobja fel.
Kivehető, bármikor mosható darab. 

Bicikli kosár huzat

Bicikli kosár huzat

2012. augusztus 27., hétfő

Csepp alakú horgolt fülbevaló és lányka szett

Elővettem a legkisebb horgolótűmet és horgolócérnából csepp alakú fülbevalót készítettem, majd áttetsző színű kásagyönggyel díszítettem. Sógornőm kérése volt. Bevallom, sokat kellett érnie a csepp alaknak bennem, hogy rászánjam magam, de az 1 cm x 1,3 cm-es méretével lenyűgözött.
Ha már neki horgolok, akkor a lányai sem maradhattak ki. Hímzőfonalból horgoltam két rózsaszín pillangót, melyeket hajgumira varrtam, és három virágot is, melyet hajcsatra ragasztottam. Kérés volt még egy hajgumi is, amivel még csak próbálkoztam. Gatyagumit varrtam össze, majd azt horgoltam körbe.

Csepp alakú horgolt fülbevaló, horgolt virág, horgolt rózsa, horgolt hajgumi
Minták:

Rövidítések:
lsz: láncszem
erp: egyráhajtásos pálca
erfp: egyráhajtásos félpálca
rp: rövidpálca
krp: kétráhajtásos pálca

Csepp alakú horgolt fülbevaló:
4 lsz-ből gyűrűt készítünk, 3 lsz sormagasításnak, majd 13 erp-t készítünk a gyűrűbe, utána 4 lsz-et, majd még 4 erp-t a gyűrűbe, végül kúszószemmel a sormagasítás 3. lsz-ébe összekapcsoljuk. A gyöngyöket felvarrjuk és a fülbevaló akasztót a 4 lsz-be beakasztjuk.

Horgolt virágok (fehér szirmú):
4 lsz-ből gyűrűt készítünk, 2 lsz sormagasításnak majd 15 erfp-t horgolunk a gyűrűbe. A fonalat eldolgozzuk. Majd a másik színnel (fehér) egy hurkot készítünk a horgolótűnkre, beleszúrjuk a kezdő 1. szembe (bárhová) ahová *1 rp-t és 1 erp-t készítünk, a 2. szembe 2 krp-t, a 3. szembe 1 erp-t és 1 rp-t* horgolunk. Ezt megismételjük még 4-szer, azaz a *-tól ismétlünk. A fonalat eldolgozzuk és már kész is. 

Horgolt rózsa:

1. sor: 65 lsz-et horgolunk.
2. sor: 1 erp-t horgolunk a tűtől lévő 6. lsz-be. *3 lsz, egy lsz kimarad, 1 erp a következő lsz-be*, a *-tól ismételünk addig, amíg végig nem érünk a 65 szemből álló láncsoron.
3. sor: 3 lsz, megfordulunk. Az előző sor első 3 lsz-es ívébe: 1 erp, 3 lsz, 2 erp, 1 lsz kerül. A következő 3 lsz-es ívbe a következőt horgoljuk: *2 erp, 3 lsz, 2 erp, 1 lsz*, a *-tól ismétlünk, amíg a végére nem érünk.

A rózsánk kanyargós lett, így könnyen fel tudjuk tekerni, az elején jó szorosan kezdjük. Majd a kívánt formában összevarrjuk és felhasználhatjuk arra, amire szeretnénk.

Horgolt hajgumi:
Gatyagumi darabot levágtam, majd összevarrtam és végül mintha karikára horgolnék, körbehorgoltam. Figyelni kell, hogy ne csak magát a gumit horgoljuk körbe, hanem jóval szorosabban, mert akkor a gumi nyúlásánál kilátszik maga a gumi és az csúnyán mutat.

2012. augusztus 23., csütörtök

Kalocsai fülbevaló

Nem tartottam meg az eredeti kalocsai színeket ennél a fülbevalónál, rendhagyó módon eltértem tőle és lila, rózsaszín hímzőfonalakkal hímeztem, majd fehér horgolt alapra varrtam.

Kalocsai fülbevaló

Kalocsai fülbevaló

2012. augusztus 18., szombat

Meska Szemezgető

Maya fülbevalóm a meska Szemezgetőjében: ITT.

Lilák, szépek
Az egyik horgolt kitűzőm pedig ITT.

Nyári színjáték
Hannah ITT:

Vörösbor és áfonya


2012. augusztus 2., csütörtök

Matyó fülbevaló

Matyó fülbevalót készítettem az általam is képviselt horgolással ötvözve. Többféle technikát alkalmaztam: hímeztem, varrtam, gyöngyöt fűztem, horgoltam és végül ékszert készítettem. Igazi kincs lett a maga 5,8 cm-es átmérőjével. Minőségi darab, hosszú órák előzték meg, míg elkészült. Méltó tulajdonost érdemel, aki megbecsüli és értékeli. :)

Matyó fülbevaló

Megvásárolható itt!