2012. január 21., szombat

Töltött fánkocskák

Töltött fánkocskákat készítettem az alábbiak szerint:

Fánk készítése:
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 5 tojás

A vajat 2,5 dl vízzel felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Sütőlapra hosszúkás halmokat rakunk a tésztából, és előmelegített, 200 C-os sütőben 20 perc alatt megsütjük. Még melegen kettévágjuk. Vaníliakrémmel töltjük és olvasztott csokoládéval koronázzuk. Szórhatunk az olvasztott csokoládéra még darált diót/mogyorót is.

(Forrás: Praktika 2008. februári szám)

Vaníliakrém készítése:
Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 3 púpozott ek. liszt, 1 cs. vaníliás cukor, 3 ek. cukor, 0,5 l tej, késhegynyi só

A tojássárgáját a vaníliás cukorral és a cukorral habverővel fehérre kikavarom, majd hozzáadom a liszt egy részét és a tejből annyit, hogy csomómentes legyen. Aztán jöhet a maradék liszt és tej, az egészet csomómentesre kavarom és felrakom főni. A habverővel kavargatom, amíg fel nem forr a krém és besűrűsödik.

Megolvasztom a csokoládét. Hagyom kihűlni a krémet. Ha a fánk kész lett, akkor még melegen kettévágom őket, és azokat is hagyom kihűlni. Megtöltöm a krémmel, majd összeragasztom a fánkokat. A tetejére olvasztott csokoládét és darált diót teszek.

Töltött fánkocskák

1 megjegyzés: