2011. június 16., csütörtök

Lángos

A lángost jó magyar szokás szerint a piacokon, a strandokon árulják. Gyorsan elkészíthető, olcsó hungarikum. A magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.


Utána néztem az eredetének, íme:
A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is úgy, hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire lekvárral, tejföllel vagy porcukorral fogyasztották. A lángost zsírban vagy olajban sütötték ki. 


Én ezt a receptet használtam:


Hozzávalók 4 db lángoshoz:
  • 35 dkg liszt,
  • fél kocka élesztő
  • 2 tk. só
  • 2,3 dl víz
  • 1 ek. cukor 
  • olaj a sütéshez,
  • ízlés szerinti feltétek: fokhagyma, sajt, tejföl stb. 
1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe.
2. Kimérjük a lisztet és néhány másodpercre betesszük a mikróba, hogy egy csöppet meglangyosodjon. Ez lesz a segítségünkre abban, hogy megkeljen a lángos tésztánk.
3. Az élesztőt hozzáadjuk a liszthez.
4. Fakanállal hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
5. Fél órára langyos helyre tesszük pihenni, kelni egy konyharuhával letakart edénybe.
6. Az olajat felforrósítjuk. (kellő forróságú legyen!)
6. A tésztát 4 részre vágjuk és egy adagot olajos kézzel lógatva kerekre formálunk, majd a forró olajba tesszük sütni. Mikor már megbarnult az egyik fele, megfordítjuk, majd kitesszük, hogy lecsöpögjön róla az olaj.
7. Feltétként bármit használhatunk, amit szeretünk. Mi fokhagymát és sajtot tettünk rá.


És rájöttünk valamire. Mivel vacsoráról kimaradt tészta, így kedves férjem reggel fél 7-kor felkelt, hogy kisüsse nekem reggelire a maradékot. És ez már nem volt olyan omlós, mint a vacsorán megevett - ropogós volt és kisebb is. Szóval hogyha ropogós lángost eszel, akkor tudd, hogy az már másnapi tésztából kisütött lángos, nem friss - mivel a friss omlós, nyúlósabb, nem ropog! :)



Lángos
                                                                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése